VLASNICI - prodajete nekretninu ili dajete u zakup?

+ = (Izračunaj)


VLASNICI - prodajete ili dajete u zakup?

Izdavanje ili prodaja Vaše nekretnine može biti vrlo izazovan i emotivan proces, ali ne mora biti težak. Ukoliko organizujete svoje vreme i potražite pomoć Best Real Estate agenta, sve će proći bez ikakvih problema. Saveti koje budete našli na www.bestrealestate.rs pomoći će Vam da na pravi način započnete ovaj veoma važan proces.

IZDAVANJE ILI PRODAJA VAŠE NEKRETNINE

Vaš nekretnina je više od arhitekture. To je oličenje onoga ko ste Vi, predstavlja Vašu ličnost, Vaš stil i Vaše vrednosti. Zbog toga, izdavanje ili prodaja nekretnine za Vas može biti jedan novi emotivni doživljaj. Ali, istovremeno, izdavanje ili prodaja takođe može biti uzbudljiva i na kraju može uslediti odlična nagrada.

Uz Best Real Estate bićete uvek dobro informisani o ključnim informacijama i bitnim činjenicama u procesu izdavanja ili prodaje. Četiri velika koraka su:

Best Real Estate agenti upoznati su sa svim aspektima poslovanja u nekretninama i mogu Vam odgovoriti na sva pitanja ili rešiti brige koje imate.

PLANIRANJE

Ako je izdavanje ili prodavanje manje komplikovano od zakupa ili kupovine nekretnine, ipak ćete imati malo domaćeg zadatka, kao i obavezu da isplanirate sve, kako biste mogli da zaradite koji dinar više. Ovo je siže celog procesa:

IZDAVANJE ILI PRODAJA UZ POMOĆ BEST REAL ESTATE AGENTA

Onog trenutka kada ste se odlučili da iznajmite ili prodate svoju nekretninu, sledeći korak bi bio da unajmite Best Real Estate agenta koji će Vam pomoći da izdate ili prodate Vašu nekretninu. S obzirom da su veoma komplikovane lične i finansijske odluke u pitanju, korišćenje usluga profesionalnog i objektivnog agenta za prodaju nekretnina može Vam uštedeti vreme, živce i novac.

Neki ljudi razmatraju da svoju nekretninu izdaju ili prodaju sami. Ukoliko ste se odlučili za ovu opciju, postavite sebi nekoliko pitanja: Da li ste spremni da zakupite prostor u medijima i da oglasite nekretninu? Da li ste u mogućnosti da odvojite vreme da izdate ili prodate nekretninu samostalno? Da li ste spremni da ostanete u toj nekretnini danima, nedeljama, možda i mesecima kako biste mogli da pokažete nekretninu zainteresovanim klijentima? Da li ste upoznati sa novim načinom oglašavanja nekretnina na internetu? Da li posedujete potrebno znanje da odgovorite na sva pitanja klijenta, sastavite ugovor ili da ugovorite transakciju?

Ukoliko ste odgovorili „NE“ na bilo koje od navedenih pitanja, možda bi Vam pomoć Best Real Estate agenta bio najefikasniji sledeći korak u izdavanju ili prodaji Vaše nekretnine. Best Real Estate agent Vam može pružiti sledeće usluge:

ODABIR PRAVE AGENCIJE ZA NEKRETNINE

Kada dođe trenutak da prodate svoju nekretninu, tada su odluke koje su potkrepljene najnovijim infomacijama najbitnije. Iz ovog razloga, izuzetno je bitno da pomoć potražite od agenta koji dolazi iz agencije sa dobrom reputacijom ili iz agencije koja ima dokazano dobre rezultate kao i iskusne agente koji će saslušati Vaše potrebe i biti sa Vama na svakom koraku tokom celokupnog procesa.

ODABIR AGENTA PRODAJE

S obzirom da ćete blisko sarađivati sa svojim agentom, ključno je da izaberete ne samo nekoga ko ima odlične rezultate već i nekoga sa kim će Vam biti ugodno da razgovarate i da mu verujete. Kada budete birali agenta, gledajte podatke i rezultate, ali takođe i određene profesionalne osobine kod agenta, kao i to da ova osoba treba da Vas, povrh svega, pomno sasluša i razume.

Raspitajte se kod prijatelja i poznanika koji su nedavno izdavali ili prodavali svoju nekretninu da li imaju nekoga da Vam preporuče. Sledeće što treba da uradite je da proverite kako je radio agent za kojeg ste zainteresovani. Porazgovarajte sa njima o načinu i tehnikama kojima bi se oni služili da Vašu nekretninu procene i stave je u ponudu. Saznajte koliko su oni dostupni potencijalnim klijentima. Da li imaju web prezentaciju, da li imaju imejl, mobilni telefon? Upitajte ih da Vam obrazlože na koji način će reklamirati Vašu nekretninu. Ono što je najvažnije, postarajte se da se složite i kao osobe.

Pošto ste odabrali svog agenta, ispričajte mu što više o svojoj nekretnini. Profesionalnim agentima će potencijalni klijenti postavljati pitanja o porezima, o korisnim sitnicama, i stanju nekretnine, o izolaciji, veličini soba i još o mnogim drugim stvarima. Nemojte zaboraviti ništa, pogotovo nemojte zaboraviti one detalje koji utiču na lošije stanje Vaše nekretnine. Ukoliko se desi da zaboravite da ukažete na neki nedostatak, ostavićete mogućnost da budete izloženi smanjivanju cene nekretnine.

OGLAŠAVANJE NEKRETNINE

Dogovor oko oglašavanja Vaše nekretnine je ličan dogovor između Vas i ovlašćene agencije Best Real Estate, koji će Vam opisati nekretninu koju izdajete ili prodajete kao i uslove pod kojima će nekretnina biti izdata ili prodata. Vi imate priliku da odaberete Best Real Estate agenciju koja će oglašavati Vašu nekretninu neko određeno vreme.

Takođe, budite spremni da odlučite da li želite da Vašu nekretninu oglasi samo Best Real Estate agencija u kojoj ste prijavili da želite da izdate ili prodate nekretninu (što bi bilo definisano u ugovoru za eksluzivnu prodaju). Eksluzivni ugovor je jedan od najpopularnijih, jer omogućava veću inicijativu za jednu agenciju i način da se ona fokusira samo na jedan cilj, a to je, da se izda ili proda Vaša nekretnina.

ODREĐIVANJE CENE NEKRETNINE

Pravilno određena cena nekretnine je verovatno najbitniji faktor u prodaji nekretnine. Ukoliko se desi da je cena premala, može se desiti da izgubite novac. Ukoliko se desi da je cena previsoka, možete na taj način obeshrabriti potencijalne realne klijente i rizikujete da Vaša nekretnina bude predugo u ponudi.

Prava cena uključuje balans između maksimuma trenutne ponude na tržištu, Vaše „konkurencije“ i Vašeg ličnog limita, koliko dugo možete da čekate da biste izdali ili prodali nekretninu. Iako će se na početku veći broj klijenata pojaviti u prve dve do četiri nedelje, pravo vreme koje je potrebno da se izda ili proda nekretnina zapravo može biti duže. Ukoliko se desi da se nekretnina nalazi predugo u ponudi, potencijalni klijenti mogu čak i da izbegavaju ovu nekretninu, jer će se uvek pitati šta nije u redu sa njom.

Dolazimo do pitanja, kako se određuje prava cena? Počnite tako što ćete savet potražiti od agenta Best Real Estate kako bi samo za Vas napravio analizu tržišta.

TRŽIŠTE NEKRETNINA

Iako ste Vi ti koji tražite određenu cenu, klijenti su ti koji određuju vrednost nekretnine. Uporediće Vašu nekretninu sa Vašom potražnjom i sa sličnim nekretninama koje su već imali prilike da vide. Ukoliko se Vaša cena ne slaže sa ponudom, veoma brzo će klijenti odbiti Vašu ponudu i nastaviti sa daljim pregledanjem ostalih ponuda. Zbog toga je bitno da kao prvi korak u procesu izdavanja ili prodaje pored sebe imate iskusnog agenta nekretnina koji će samo za Vas da napraviti analizu i procenu Vaše nekretnine.

Onog trenutka kada ste na pravi način „uradili svoj domaći zadatak“, želećete da razmotrite i faktore koji mogu da oduzmu od vrednosti Vaše nekretnine. Imajući ove faktore na umu, trebalo bi da odredite pravu cenu Vaše nekretnine:

LOKACIJA:

Koje su prednosti i mogućnosti izmena u Vašoj nekretnini? Da li se nekretnina nalazi na glavnoj ulici ili je u nekoj slepoj ulici. Odredite u kojem je delu, kao i kakvo je okruženje u kojoj se nekretnina nalazi.

KARAKTERISTIKE:

Da li Vaša nekretnina ima neke posebne osobine koje je izdvajaju od ostalih nekretnina, kao što je na primer lep pogled, prekrivenu ili zastakljenu terasu, zidove u luku, spuštene plafone i slično?

STANJE NEKRETNINE:

Da li je nekretnina održavana? Da li postoje neke manje ili veće popravke koje bi pomogle bržoj realizaciji?

GODIŠTE NEKRETNINE:

Potencijalni klijenti će zasigurno želeti da znaju koliko godina su stare vodovodne cevi, grejne instalacije, krov, parket, itd. Ukoliko je nešto zamenjeno, to će Vam podići cenu pri realizaciji.

TRENUTNO STANJE NA TRŽIŠTU:

Da li je danas na tržištu veća potražnja ili ponuda nekretnina? Da li postoji više sličnih nekretnina koje klijent ima prilike da odabere? U ovakvim slučajevima cene nekretnina su  padu. Ukoliko je veća potražnja od ponude, onda je obrnuta situacija. U ovom slučaju cene nekretnina rastu, i ima premalo nekretnina koje su u ponudi.

Vaš VREMENSKI ROK:

Koliko mislite da je potrebno vremena da izdate ili prodate svoju nekretninu? Koje je prosečno vreme za koje se izda ili proda nekretnina koja je slična Vašoj? Da li ste u mogućnosti da sačekate klijenta kojem je potrebno malo duže vremena da bi organizovao svoje finansije? Da li planirate da posle prodaje ove nekretnine kupite novu, i da li Vam u tom slučaju brzo završavanje ovog posla utiče na dalju kupovinu?

ODREĐIVANJE VAŠIH MOGUĆNOSTI

Pre nego što uđete u process izdavanja ili prodaje potrebno je da odredite koji su sve troškovi koje treba da očekujete i koji će svakako uticati na Vaš budžet. Ukoliko prodajete nekretninu koja je pod kreditom, računajte na otplatu duga kao i kamatu za prevremenu otplatu. Ne zaboravite i na troškove popravke i uređenja Vašeg nekretnine pre nego što je oglasite za izdavanje ili prodaju. Očekujte nekoliko troškova i taksi koje ćete i Vi biti dužni da platite. Naravno, trebalo bi da se posavetujete i sa svojim finansijskim i pravnim savetnikom, ukoliko ga imate. Može se desiti da ćete možda morati da platite i određene poreze za Vašu nekretninu. Zakon o porezu je najčešće podložan promenama, tako da bi ovaj detalj sigurno trebalo prethodno dobro proveriti. Za ovo pitanje bi bilo idealno ukoliko biste se unapred posavetovali sa nekim ko je iskusan u porezima u nekretninama.

KOJE SU SVE FINANSIJSKE MOGUĆNOSTI POTENCIJALNOG KUPCA

Kada dođe vreme da se pregovara o izdavanju ili prodaji nekretnine, trebalo bi da budete upućeni u trenutne mogućnosti prosečnog klijenta. Koliki je izbor bankarskih pozajmica i stambenih kredita i da li ih je teško dobiti?

Morate imati i na umu da li kupac možda očekuje da ima određene olakšice ukoliko kupuje Vašu nekretninu? Utvrdite vreme koje ste spremni da čekate ukoliko je ozbiljnom kupcu potrebno dodatnog vremena da bi obezbedio finasije, iz kredita ili pozajmice. Pokušajte da budete spremni i da mu ponudite određene alternative za finansije.

PROVERE

Ukoliko želite, Vi se pre prodaje svoje nekretnine možete zaštititi od potencijalnih pravnih problema, i možete potražiti profesionalnu pomoć i izveštaj ovlašćenog procenitelja koji će najtačnije reći u kakvom je stanju Vaša nekretnina, kao i to koje su njene prednosti. Ukoliko do sada niste imali iskustva sa ovim, možete se osloniti na svog Best Real Estate agenta, da Vam obezbedi ovakvu osobu.

SPREMANJE VAŠEG DOMA ZA POKAZIVANJE

Kako biste dobili najbolju ponudu i izdali ili prodali svoju nekretninu u što kraćem vremenskom periodu, morate se potruditi i urediti je tako da bude u svom najboljem izdanju i spremna za useljenje. Pogledajte svoju nekretninu sa stanovišta kao da je prvi put vidite. Možda nećete primetiti prenatrpane ormane, neuredno cveće ispred zgrade, ali imajte na umu da klijenti svakako hoće.

ULAZ KOJI MAMI

Prve utiske je teško promeniti, i izgled Vaše kuće ili zgrade može napraviti veliki plus u izdavanju ili prodaji nekretnine ili je pokvariti. Da li Vaša nekretnina izgleda spolja mračno i jednolično? Dajte svojoj nekretnini mali „fejs lift“ i to tako što ćete je okrečiti ili je dobro očistiti. Potrudite se da trava ispred kuće bude pokošena, a korov počupan. Uredite ogradu i drveće. Ukoliko budete u prilici posadite neko cveće kako biste razbili monotoniju i dodali malo boje. Zamenite svoje postansko sanduče, ukoliko je staro ili ne izgleda dobro.

Operite tragove od ulja i mrlje sa svog ulaza. Proverite da li Vam funckioniše zvonce. Podignite ili popravite pocepane spoljne roletne. Ukoliko imate neke spuštene krovove, proverite da li je i crep poslagan kako treba. Potrudite se da postignete utisak da kada potencijalni klijent izađe iz kola, nastavi ka Vašoj nekretnini kao da ga sve ove lepe stvari mame. Povratite sjaj svoje nekretnine, tako što ćete premazati svoja ulazna vrata običnim sjajnim lakom ili ih obojite u neku novu boju. Drugim rečima, potrudite se da Vaša nekretnina izgleda kao neki prelep eksponat.

USPEŠNO PREDSTAVLJANJE VAŠE NEKRETNINE

Spremni ste da širom otvorite vrata izdavanju ili prodaji? Da li je Vaša nekretnina spremna? Započnite tako što ćete se rešiti nereda, i nemojte zaboraviti na garažu, ukoliko je imate. Na ovaj način ostavićete prostora da klijenti popune ove prazne prostore svojim idejama. Sklonite suvišnu odeću i stvari iz ormana. Uklonite sitnice sa stolova i polica. Sklonite sav suvišan nameštaj, što će učiniti Vašu nekretninu još prostranijom. Okrečite prostorije u neke svetlije tonove. Upotrbite neutralnu belu ili prljavo belu boju, bež ili neku koja će se najbolje uklapati u ostatak enterijera. Dajte svojoj nekretnini prostranost tako što ćete skloniti tamne i teške zavese i podići roletne. Pustite u nekretninu što je više svetlosti moguće.

Kuhinja bi trebalo da je u potpunosti izglancana. Sklonite kućne aparate koji ne stoje na svom mestu. Postarajte se da svi veći aparati funkcionišu kako treba. Očistite i unutrašnjost i spoljašnjost rerne i frižidera. Sklonite sve ukrasne magnete sa vrata frižidera.

Kupatila su jednako važna. Uklonite sve fleke sa sanitarija, popravite slavine koje cure ili ne rade i izglancajte ogledala. Stavite osveživače u toaletne školjke i obavezno zaklopite dasku na šolji. Operite čupave kupatilske prostirke i okačite čiste peškire. Mirišljavo cveće i ukrasni mirišljavi sapuni bi trebalo da budu lepo raspoređeni, tako da i oni pruže neki prijatan miris u kupatilu.

Ugodite svim čulima potencijalnog klijenta tako što ćete se potruditi da neka prijatna muzika tiho svira u pozadini, dok su klijenti u poseti.

Pitajte svog agenta za dodatne savete kako da pripremite svoju nekretninu za izdavanje ili prodaju. Takođe, prepustite svom agentu da on pokaže nekretninu potencijalnim klijentima. Ona ili on znaju kako se izdaje ili prodaje i pokazaće Vašu nekretninu na najbolji mogući i profesionalni način. Plus, potencijalni klijenti su obično opušteniji kada vlasnik nije u nekretnini.

ZAKLJUČIVANJE PRODAJE

Kada dođe do trenutka da postoji nekoliko ponuda, savet bi Vam bio da zakažete jedan sastanak sa svojim Best Real Estate agentom na kojem će Vam on ili ona predstaviti sve ponude koje ste dobili za svoju nekretninu.

Vaš Best Real Estate agent će Vas posavetovati i preporučiti najbolju ponudu, ali će poslednja odluka biti samo Vaša. Dobro proučite svaku ponudu, i uporedite finansijske mogućnosti i spremnost svakog klijenta. Možete prihvatiti ponude takvim kakve jesu, odbiti ih, ili dodati neke komentare vratiti ih zainteresovanim klijentima, da vidite da li su i dalje zainteresovani. Možete očekivati da klijenti prihvate Vaše ponude, odbiju ih ili se vrate ponovo sa nekom novom ponudom. Ovaj proces se može ponoviti nekoliko puta sve dok se ne dođe do dogovora koji odgovara obema stranama.

Budite sigurni da će Vaš Best Real Estate agent imati sve potrebne informacije koje Vam mogu pomoći tokom pregovaranja za najbolji dogovor. Što se tiče Vaše sigurnosti i zaštite, možete uzeti neki vid depozita od potencijalnog klijenta, koji možete zadržati sve do realizacije. Predugovor u kojem će biti navedeni svi uslovi izdavanja ili prodaje bi trebalo da potpišu obe strane.

Posle ovog koraka dolazi vreme kada bi trebalo da budete strpljivi. Klijent će verovatno završavati svoje finansijske obaveze. Agencija za nekretnine i mnoge druge relevantne institucije u ovom procesu počinju da pripremaju potrebnu dokumentaciju. Vaš Best Real Estate agent će pratiti ceo ovaj proces.

Poslednji sastanak će biti zakazan onda kada su sve potrebne stvari i dokumentacija završena. Nekretnina je zvanično izdata ili prodata onog trenutka kada Vi i klijent potpišete svu potrebnu papirlogiju i ugovore i isplatite sve potrebne troškove, i naravno kada svi ugovori budu zavedeni u relevantnim institucijama. Onog trenutka kada budete prezentovali papirologiju klijentu i kada dobijete svoj deo dogovorene naknade za nekretninu, Vaša nekretnina je uspešno izdata ili prodata!

 

Best Real Estate d.o.o.


PIB: 106193133
Matični broj: 20552662

Lokacija:

Patrijarha Varnave 20, 11000 Beograd, Srbija

Email adresa:

office@bestrealestate.rs


Pozovite nas:

Tel. +381 (0)11 24 32 892
Fax +381 (0)11 344 88 41
Mobilni: +381 (0)65 344 88 41

Broj u registru: 058

Newsletter


Povežite se sa nama

Facebook linkedin twitter instagram